Todo - сумарно какво има да се върши

Статията съдържа информация по това какво остава по проектите, организацията и административните занимания. Главно технически детайли. Освен тях за всеки от проектите е минимум нужно:

Отворен Парламент

Най-самичък е проекта Отворен Парламент. Там има заченат дизайн и подробно описани ( със анимирани gif-чета даже :) ) задачи в github.

Това включва довършване на дизайн, дописване на останалите nodejs crawler-и+scraper-и , скриптове за запазване на инфото от scraper-ите, и създаването на сайта, който ще показва събраното инфо.

Това засега включва nodejs за scraper-и, python за сайта, и предвидено php за скриптовете за save-ане събираното инфо.

RE:CYCLE

RE:CYCLE е почти готов, а го спира липсата на frontend. Имаме пълен дизайн за всяка интеракция (aka страница), човек за бекенд, маркетинг и дори хора за content.

Тоест работата е CSS и html главно. Ще е велико просто да бъде нарязан дизайн в статичен html и после вече ще вземем “питонджията” да го интегрира :)

Опознай Депутата

Опознай Депутата е отново и той самичък. Явно по-депутатските сайтове не са на почит :) При него трябва нов дизайн и доработка на геймификацията. В момента е изморяваща, а може да е зарибяваща. На линка с описанието има предложения как може да се доработи. Отворен е и за други предложения.

Главната технология е PHP, но разбира се за frontend-a след дизайна ще трябват css, html, js.

Pitaigi.bg

Питай ги има нужда главно от frontend, който фронтенд трябва да главно да напасне даден html. Главно CSS и малко JS. Има дизайн за всяка интеракция https://github.com/obshtestvo/alaveteli-bulgaria/tree/master/doc/ui

Също, имаме една хава със доста advanced Javascript, която не сме почнали. Да ти се зарежда PDF и да можеш “с белатор” да закриваш дадени части. Дискусия и линкове тук.

Grada.me

Grada.me има 1 главен разработчик, а работата е доста. Благодарности на Николай Александренко за развиването на проекта, Александър Миладинов за research-a, Мартин Томов за съветите.

Phonеgap мобилно приложение е започнато с angularjs.

Backend е започнат с nodejs + mongodb + mongoose + pm2 + passportjs. Backend-a включва API и разни custom неща за самия уеб сайт.

Дизайн му трябва, който да обхваща и уеба в унисон с мобилното. Тоест един стил.

Стопера по този проект е дизайна. REST API-то трябва да е готово най-късно края на другата седмица (15.03.2014).

Строежи в защитени зони

Строежи в защитени зони му трябва стратегия и консултация как да продължи. Както и малко разработка на концепция и дизайн като начало.

Howto.bg

Тук идва howto.bg които си е изцяло готов, с може би някакви fix-ове по layout-a .

Нямаме content и стратегия за набирането му и популяризацията.

Не знам как да го въведем в българския уеб, така че да се ползва. Мислим да го обвържем с verified users като общини, които да пишат отговори. Реклама ли ни трябва? Не знам. Нямаме workforce там.

Ползва се OSQA за платформа, която използва python и django.

State Alerts

Писано е на Scala, изцяло от Божидар Божанов. Трябва да се въведе Илиян Илиев в проекта.

Нужен е дизайн и доработка на това как работи сайта. Нужна е консултация с адвокати и директно заинтересовани страни, за да се идентифицира най-ценната информация.

Вътрешната организация на Общество

Вътрешната организация на Общество трябва да се доработи. Да се отървем от facebook групите и да се прехвърлим към нещо по специализирано за нуждите.

Докато уж почивах миналите две седмици, дигнах 1 админ и направих концептуален дизайн как сайта obshtestvo.bg, който в момента е само като брошура, да се ползва като централно място за ръководство на проектите и задачите по тях.

Трябва да се нареже дизайна, да се напише доста JS по самите интеракции, понеже повечето неща ще стават с ajax в modal popup-и.

Бекенд също е нужен при тази промяна. В момента бекенда е на Django със RESTful структура.

Административни занимания

Там където пише “среща с”, “комуникация с” се състои от много усилия във фактически насрочване на срещата, изясняване на тематиката, ясно изреждане на целите или удачно побутване на застояваща комуникация, без това да бъде агресивно.


comments powered by Disqus