Изводи от първата среща-оперативка

Бележки по самото събиране

Координатори по всеки проект

Започнахме назначаване на координатори за всеки проект. Координаторите ще са отговорни, когато проектът не върви, както и ще може да обират лаврите когато проектът върви. Координаторът ще:

  1. Общува с институции, общини или фирми, за да спечели съдействието им по проекта
  2. Изгражда стратегия за реализирането и популяризирането на проекта
  3. Ще общува с фирми, медии и хора от Общество (или свои познати), за да приложи изградената стратегия
  4. Поддържа и координира екип в работата по проекта
  5. Посреща нови хора. С което идва въпроса: може ли, ако посрещането е седмично, а не моментално, да се отделя време за skype call с новите?

Ще имаме и главен PR/press/информационен човек, който ще говори с координаторите, за да намери инфо по развитието на проекта и да пуска update-и. Най-вероятно това ще е Яна Събева. Трябва да се пуснат на Яна мейлите на координаторите.

Координатори

Pool за кадри

За да могат координаторите да намерят и поддържат нужен екип за работа по проекта ще се ползват няколко главни източници за кадри:

В момента имаме mailing list с няколко човека, който са изявили желание да посрещат нови хора. Този mailing list ще се отвори и към всеки координатор.

Проектови бележки

Отворен парламент

Няма активен разработчик

RE:CYCLE

Групата се затваря за нови хора, докато не излезе стабилна версия. Затваря се с цел ефективност на работа и да не се отделят ресурси за въвеждане на нови хора, щом има налични в момента.

Търсим ли хора, които да обикалят квартали и да събират каквото има за рециклиране?

Pitaigi.bg

Ще имаме среща с PR човека на НАП

Howto.bg

Яна Събева спомена че за медицинската страна Токуда ще имат интерес.

Няколко идеи под формата на въпроси.

Обществени Известия

Готово, но не се развива. Има потенциал да има клиенти и да се самоиздържа като проект.

Строежи в защитени зони

Реклама може и без пари

Ако има финансиране, фокусът не е реклама. Няколко човека споделиха мнението,че реклама може да се направи безплатно. Чрез партньорства и познати.

Feedback по представянето на проектите

Да е по-ясно че има и се градят връзки с компании и институции - това внася доверие в хората разглеждащи проекта, както и към новодошлите които искат да се включат.

Дискусия на въпроси от Agenda-та

Не минахме всички. Много бяха като брой и като неща за дискутиране по тях.

Изглежда ли Общество.бг като поредното НПО?

Всеобщо НЕ. Все пак, Боян Тодоров ще разпита в работата и познати, за да направи анализа дали хората се отблъскват от сайта. Нужен е и прегледа на текущите текстове.

Предложи се да заснемаме тези срещи и да ги публикуваме, което още повече ще изясни този факт.

Как да не изглеждаме поредната креатура, а това каквото сме - просто инициатива?

Никой не мисли, че това е проблем. Продължихме набързо

Крадем ли сигурност от бюрократите? Тези хора, прекарали живота си в бюрокрация, не премахваме ли сигурността под ръцете им? Можем ли да им предложим алтернатива?

Въпроса се сметна за много преждевременен, но все пак се поговори за него малко преди да се изтощат всички.

Онлайн дискусия на въпроси до които не стигнахме в offline срещата

Имаше няколко въпроса, до които на самата среща не можахме да изговорим, но хората онлайн писаха коментари.

Как да задържим човечността при посрещането на нови хора без да изразходваме много време? В момента всеки нов участник участва в поне 1-2 часов чат.

Коментар online: при наличието на нови доброволци, някой (имащ познание по всички текущи проекти) директно си прави скайп среща и в рамките на 30 мин го вкарва; оттам съответният “отговорник” по конкретния проект, по който новият иска да работи си го поема с конкретна задача;

Коментар от offline хората: Отговорниците често са хора с fulltime работа и скайп call е много по-ангажиращо или невъзможно ако е в работно време.

Коментар online: Съгласен съм, но чатът губи повече време в крайна сметка и ако кратък разговор бъде част от предложението ми по-долу (да се отделя време само 1 път седмично), то човекът набиращ хората на първо ниво, ще отделя много по-малко време, но наведнъж.

Коментар от offline хората: Може би ако наистина се прави посрещане 1 път седмично. Тогава този вид skype calls може да се планират, но ако пък има 2-3 наредени това са 1-2 часа през weekend само за посрещане на нови хора, които може и да не харесат идеята. Както и да е - това е хубава идея и ще се помолят координаторите за такъв вид участие.

Да каним ли на срещите ни хора от градски/държ. институции?

Малко пояснения: Трябва ли да се търси cooperation с градски/държавни институции по модел на Code for America (i.e. change from within) и Government Digital Services (https://gds.blog.gov.uk/)? Има ли смисъл да се търси такъв начин на работа или е безсмислено заради бюрокрация, ниско ниво на skills, липса на ресурс, etc.

Може би е добре да се направи списък на институции който “стават”. Например http://eea.government.bg/en като че ли са си уредили нещата.

Въпроси до които нито offline нито online се сетигна


comments powered by Disqus