Кръгла маса за електронно гласуване

По покана на Гергана Паси (Дигиталната Национална Коалиция) аз (Божидар Божанов) и Илиян Стоянов участвахме в кръгла маса за електронно гласуване.

Имаше представители на МВР, МВнР, МТИТС, БАИТ, БАСКОМ, ИО, Scytl и други.

Дискусията вървеше в няколко направления, като заключенията са следните:

Най-важното, около което имаше и най-много дискусии, беше “чипът” в личната карта - т.е. дали да има електронна идентификация в документа за самоличност. По темата се изказаха от МВР, като тезата им беше, че има “много плюсове и много минуси, и се търси правилното решение”. От Борика-Банксервиз щрихираха тяхното решение eID, базирано на австрийския опит, за което проблемът в момента е че няма правна рамка.

Аз се опитах максимално еднозначно да подчертая, че няма как да имаме електронно гласуване без електронна идентичност в личната карта, а Гергана Паси подкрепи тази теза. Други хора споменаха различни опции, като two-factor authentication, персонални кодове, и какво ли още не, което обаче според мен няма как да работи в мащаб и така, че да бъде удобно за гражданите.

След кръглата маса имах кратък разговор с директор дирекция Комуникационни и Информационни Системи към МВР (Ивайло Кънов), който ми даде контактите си и каза, че е отворен за коментари.


comments powered by Disqus