Един разговор с Народното събрание...

Съдебната сага продължава. След като спечелихме делото за “мълчалив отказ”, Народното събрание ни отговори… че няма да ни даде информация. Можете да прочетете целия отговор тук. Прави впечатление, че според тях нашата цел да покажем информация по интуитивен начин “звучи несериозно”. Юристите на НС се презастраховат – не искат да дадат информация, защото била “обект на авторско право”, защото изисквала много усилия, защото няма да бъде актуална след време, защото…

Днес звъннах в НС и им казах, че не искам да се съдим, а да си съдействаме. Казах им, че вероятно ако говорим с IT отдела им, ще се разберем. Че ако се съдим, те ще бъдат сочени за “затворена администрация”, независимо от развоя на делото. От отсрещната страна срещнах единствено неразбиране и нежелание за партньорство. Разбрах, че уеб-страницата на Народното събрание “непрекъснато се подобрява”. Казват ми: “Пуснали сме 2 обществени поръчки”, а аз си мисля: “А вие сигурни ли сте, че знаете какво искат гражданите?”. Не знаят и не искат да знаят. Жалко. Съвсем отделен въпрос е, че през половината от времето трябваше да обяснявам, че не искам да правя пари от тази информация и интересът ми не е комерсиален.

Институциите са сбор от хора и правила. Ако искаш да си взаимодействаш с тях, е много важно на какви хора попадаш. Аз съм убеден, че ако бях попаднал на някой “по-отворен” човек, щяхме да можем да се разберем. Например, ако НС бяха направили една лесна услуга – API, те щяха да си спестят много усилия, включително обработване на заявления по ЗДОИ и съдебни дела, а ние (програмистите) нямаше да има нужда да правим “паяци”, да събираме, оправяме и обработваме информацията.

Ако гражданите срещнат правилните хора в администрацията – всички печелят. Ние може да спестим труд един на друг и да подобрим услугите, които държавата предлага. Да си помагаме.

Само ако…

Ще обжалваме. Нашите партньори от ПДИ се съгласиха да ни представляват в съда отново, за което сме им искрено признателни. Новината даже влезе в техния бюлетин :)


comments powered by Disqus