Автоматизация на търговски справки в България - всичко е с пари

Трябва ни

Автоматично да можем да извличаме информация за търговските занимания на дадено физическо лице. По трите имена.

Опции

Проблеми

За да се автоматизира и за двете трябва пари да се дава. При ДАКСИ повече, при регистъра по-малко. За ДАКСИ трябват някъде 5 лева за да се провери лице с 5-6 фирми. В регистърът, ако инфото може да се намери, същото би струвало 3 стотинки.

Проблеми с Търговския регистър

Търговския регистър е безплатен за употреба, но на всяка стъпка има … ЗЕЛЕ! Не баш - има CAPTCHA! Това означава или смърт за софтуерна автоматизацията (crawl) или ползване на платени de-captcha услуги. Излиза някъде половин стотинка на captcha.

Сайта обаче не е направен така, че да има 1 captcha при вход и после всичко да е гладко. След като сте търсили по 3 имена и сте кликнали на 1 от фирмите в резултатите - връщане назад няма! Всичко е някакви сесии, вместо нормални линкове. Тоест всичко отначало. И пак - captcha.

Проблеми с ДАКСИ

Тук цялостно проблемите са около парите. Няма как да си позволим такова нещо. 4-5 лева за 5 фирми на 1 лице.

Защо е непълен търговския регистър

Не знам. Мътно ми е. До колкото разбирам, преди време го е имало само регистъра БУЛСТАТ. След това е трябвало да се мигрира всичко на Търговския регистър, но не се е. И така ДАКСИ има инфо и от двете и затова там е по-пълна справката.

Но пък каквото и да намеря из уеба казва, че ако фирма не се е пререгистрирала в Търговския регистър значи е невалидна? Доста конфузно се лутат мислите ми без идея кое е вярно.

Сега гледам че и ДАКСИ показва и ЕГН-то на собственика като текст, докато в Търговски регистър ЕГН-тата са видими само по сканираните документи.

Съдейки по този пример: http://www.daxy.com/cgi-bin/help/help.py?page=15 ДАКСИ също намира информация за хора на постове в Държавна работа, където търговския регистър не намира. Това не знам дали е от голямо значение като се има предвид, че ни ще търсим по име, тоест най-вероятно вече ще се знае на какъв пост е човека.


comments powered by Disqus